בוא נדבר על קרנות כספיות (AKA קרנות שקליות)
נמרוד פואה

נמרוד פואה

מהנדס תוכנה ביום, גייק פיננסי בלילה. רואה חשבון לשעבר עם ניסון בניהול סיכונים פיננסיים עבור גופי ענק בשוק הישראלי (בנקים, חברות כרטיסי אשראי וחברות ביטוח). אבא לשלושה משקיעים מגיל 0.

מעולם לא חקרתי את הנושא, פשוט לא עניין אותי. אבל לא רק אותי, עד 2022 היו הקרנות הכספיות מוצר לא נפוץ, לא פופולרי ולא מדובר.

אבל מאז תחילת השוק הדובי, אי אפשר להיות ברשתות החברתיות, במיוחד בעמודים ותכנים שקשורים לפיננסים מבלי לשמוע “קרנות כספיות” לפחות שלוש פעמים ביום- כמו תפילה ליציבות ותשואה סולידית לאלוהי שוק ההון.

אז נתחיל מההתחלה, מז זו קרן כספית?

קרן כספית היא סוג של קרן נאמנות – מכשיר השקעה משותפת שבו הנכסים מוחזקים אצל צד שלישי בנאמנות ע”מ למזער את הסיכון למעילה וכאמצעי נוסף להגנה על כספי המשקיעים בקרן.

קרן כספית משקיעה את נכסיה בשני אפיקים מרכזיים:

– 50% בפקדונות ג’מבו – פקדנות ענק בבנקים (מיליונים ואף מילארדים). מן הסתם, כשקרן כספית מגיעה לבנק ומבקשת ריבית על פיקדון עצום היא מקבלת ריבית טובה בהרבה ממה שיכול לקבל אדם פרטי. הפקדונות הם לתקופה של עד חודש (30 ימים).

– 50% באפיקים סולידיים אחרים כמו : מק”מ (אג”חים לטווח קצר של ממשלת ישראל), אג”חים קונצרניים בדירוג גבוה (סחירים ולא-סחירים).

כול נכסי הקרן הם שקליים ומשך החיים הממוצע שלהם הוא עד שלושה חודשים (90 ימים).

המיסוי על השקעה בקרנות הוא ריאלי (ז”א מקזזים את האינפלציה מרווחי ההון), וכמובן רק בעת מכירת יחידות בקרן.

עד כאן מידע יבש.

על פניו נשמע כמו מוצר נהדר לעיתות של משבר בשווקים, כזה שיכול לייצר תשואה סבירה בסיכון לא גבוה. אני שומע לא מעט יועצים ומומחים (חלקם מומחים על דעת עצמם) ממליצים על קרנות כספיות כאפיק טוב, כזה שהוא “יותר טוב מפקדונות בבנקים” .

לא נשמע לי הגיוני. בשנה האחרונה ראיתי ובחנתי המון סוגי פקדונות בבנקים שונים. ראיתי אחלה ריביות, במיוחד כשירון (פרנקל) והבנק שלו (בנק ישראל) העלו את הריבית עוד ועוד.

אז הלכתי ובדקתי מה התשואות שעשו הקרנות הכספיות בשנה האחרונה. נפלה לי הלסת, ולא הופתעתי לטובה.

הנתונים מולכם – הקרן הכי טובה עשתה ב-12 החודשים האחרונים…
סתגאדם 1.56%.

זה לא רע אבל גם לא טוב. האמת שאולי אני עדין מידי. זה אומר שמי שהשקיע בקרן המצטיינת של הראל הפסיד, ריאלית רק 3.74% על הכסף שלו.

בזמן שלא חסרות אלטרנטיבות טובות יותר בבנקים השונים. למצוא היום פיקדון נזיל עם ריבית גבוהה מ-2% זה לא באמת אתגר גדול.

אז תעשו לעצמכם טובה, ותבדקו כול מה שאומרים לכם – גם מומחים פיננסים גדולים, וגם אובר חוכמים כמוני. תבדקו לבד, זה באמת לא כ”כ קשה ובאמת שווה.

אה, ובגלל שמזרחי-טפחות לא משלמים לי שקל – אז כדאי לכם לבדוק את פיקדון קרמבולה שלהם. הוא, למשל, היה עושה לפחות 5.3% בשנה האחרונה…

אהבתם? שתפו.
ספר ההשקעות המבוקש בישראל!

בלי לימודים משעממים ובלי ניתוחים מסובכים, שיטה פשוטה, מובנת ומוכחת מחקרית והשקעה פסיבית שלא דורשת זמן ואנרגיה.

השיעור שהייתם
צריכים ללמוד לפני עשור.

בתחושת שליחות גדולה ובעלות סמלית, תקבלו את השיעור על כסף שהייתם צריכים ללמוד לפני עשור.

בעוד עשור מהיום תרגישו ברי מזל שהאזנתם לו היום. כי בהשקעות פאסיביות, זמן הוא הכלי החזק ביותר. כל מה שצריך – זה מעט ידע בסיסי.

צאו לדרך.

אולי גם אלו
יכולים לעניין אותך...
רוצים להשאר מעודכנים?
הצטרפו לניוזלטר שלנו!

השאירו פרטים ונדאג לעדכן אתכם כשעולה תוכן חדש.

*אל תדאגו אנחנו לא אוהבים לחפור 😉