מחבר הספר "השקעות לעצלנים", יזם ומשקיע בנדל"ן ובשוק ההון. בעלים של חברת "אסיף השקעות". מתופף בהפסקה (אך מיד אשוב).
סיימנו שנת 2021 פנטסטית בשווקים המובילים. האמת, די פחדתי כשהספר יצא לאור בחודש מאי 2021; השוק היה בשיא של כל הזמנים (מדד 500 החברות המובילות חצה את רף 4,100 הנקודות — שימו לב — כיום הוא על 4,800) וממש פחדתי שאנשים יקראו את הספר – ואז בדיוק תבוא הנפילה, שהרי ידוע שתבוא. מתישהו. אך בניגוד לחששי, השווקים פרחו מאז שהספר פורסם, ועדיין, אנשים שואלים אותי: “זה זמן טוב להכנס עכשיו? השוק בשיא!” לכל תשובה ראציונלית יהיה קשה לנצח את האינסטינקט הבסיסי ביותר: הפחד. אני לא מאשים אותם.
הקוקטייל הנכון ביותר להתמודדות עם הפחד מורכב מ-50% ידע ו-50% ניסיות.
ועכשיו לנתוני השנה
מדד ה-S&P 500 הפליא השנה עם תשואה פנטסטית של 30%+(!) בהרבה מעל לרובן המוחלט של קרנות הפנסיה וההשתלמות המנוהלות.
הדולר נחלש ב-3%.
THEREFORE!
מי שהשקיע 100,000 ש”ח בקרן סל מחקה מדד מניות, הרוויח השנה בקירוב 27,000 ש”ח (30,000 ש”ח מעליית ערך המניות, ופחות 3,000 בגלל ירידת הדולר), ושילם 70 ש”ח דמי ניהול.
מי שהשקיע את אותו הסכום בקופת גמל במסלול כללי, בדמי ניהול 0.75%, הרוויח 6,800 ש”ח ושילם 750 ש”ח דמי ניהול.
תעשו את החשבון בעצמכם 🙂
סוכן הפנסיה שלך
היום רציתי לדבר איתכם על נושא אחר. בכל פעם מחדש זה מצליח להביא לי את הסעיף. ניגוד האינטרסים שיש לסוכן הפנסיה במקום העבודה עם החוסכים – שהם אתם.
זה אולי נשמע לכם משעמם, אבל ביום שתגלו שהפסדתם מאות אלפי שקלים בגלל שהסוכן רצה חודשית גבוהה יותר – גם אתם תתעצבנו נורא.
היום אני לא רוצה לדבר על נוכלים, פשוט כי כתבתי לכם עליהם כבר בחודש יוני. היום כתבתי לכם על אנשים שיש להם אינטרס הפוך משלכם – ולא תמיד ניתן לזהות את זה במבט ראשון. בסרטון שצילמתי לערוץ היוטיוב החדש שלי דיברתי השבוע על אחת מהתופעות שהכי מעצבנות אותי אישית, והיא סוכן הפנסיה במקום העבודה שמנסה לשדל את העובדים לחסוך במכשיר הנקרא “ביטוח מנהלים”.
ראשית אזכיר שבניגוד לסוכן הפנסיה במקום העבודה שלכם – לי אין רישיון יעוץ/שיווק פנסיה, ועל אף הדברים שאכתוב בשורות הבאות, יעוץ פנסיוני הוא כזה שנעשה עם סוכן בעל רישיון, המתאים לכם תכנית אישית. ועדיף כזה שאין לו ניגוד אינטרסים איתכם.
אולי זה מבלבל, אבל תישארו איתי!הכל מתחבר בסוף.
סוכן הפנסיה במקום העבודה שלכם הוא בעל 2 כובעים: הוא גם נותן שירות למקום העבודה שלכם (במקום עובדים של מקום העבודה) וגם איש מכירות שעובד על יעדים ובונוסים.
מטרת היעדים האלו היא להגדיל את קופתו של בית ההשקעות.
ואיך רווחיהם של בתי ההשקעות גדלים?
ניחשתם נכון – מדמי הניהול שלכם.
ביטוח מנהלים הוא חיסכון פנסיוני שבעבר היו לו מעלות רבות וכיום פחות. במסגרת השינויים שהמוצר הזה עבר בשנים האחרונות, חיסרון אחד לא השתנה – קצירה של 1% מהחיסכון בשנה, לאורך השנים. אם קראתם את הספר – אתם יודעים שזה לא הרבה, זה המון. יכול אף להגיע למאות אלפי שקלים ויותר מכך לאורך חיים שלמים. בגלל זה סוכני הפנסיה מקבלים על גיוסכם לביטוח מנהלים עמלה שמנה יותר מאשר אם יצרפו אתכם לקרן פנסיה מחקה מדד: יגידו המפרגנים: “נו יופי! שיהיה לו לבריאות!” לא! זה לא הולך ככה. תראו, אם בתחילת הפגישה סוכן הפנסיה היה אומר לכם; “סטופּ משחק, גילוי נאות – אני הולך להמליץ לך על מוצרי פנסיה שונים, מחלקם אני ארוויח עמלה גבוהה יותר, ומחלקם עמלה נמוכה יותר” – אז הכל היה טוב.
הייתם יכולים להתייחס בהתאם להמלצות/דיס-המלצות של הממליץ. אבל המצב הרגולטורי היום אינו מחייב את סוכן הפנסיה לעשות זאת – ומייצר מצב אבסורדי שבו האיש בו אנו נותנים אמון – ייטה להמליץ לנו על אפיק החיסכון הטוב יותר – עבורו. עכשיו, אני לא אומר שסוכני הפנסיה הם רעים או לא אמינים.
ממש לא. אבל חוקי המשחק, נכון להיום, פשוט יוצרים מנגנון לא הגיוני של ניגוד אינטרסים בין הממליץ לחוסך. למעשה, כשחושבים על זה, כמעט ואין איש מקצוע בתעשיית שוק-ההון שיש לו איזה שהוא אינטרס שתשקיעו במסלולים מחקי-מדד, זולים ופשוטים. פשוט כי הם זולים מאוד והרווח אותו “גוזרים” בתי ההשקעות השונים, וכנגזרת מכך – גם הסוכנים שלהם בשטח – רזה מאוד.
אז למה שמישהו ימליץ לכם על כך?
יועצי פנסיה הם אנשי מקצוע שעברו דרך ארוכה עד לקבלת הרישיון, ולרוב רמתם המקצועית די טובה. יחד עם זאת, המערכת עדיין לא בנויה באופן מושלם וכדאי מאוד לזהות את האינטרסים של מי שמוכר לכם השקעות – בשלב מאוד מוקדם.
הפתרון
ובכן, אתם יכולים לקחת את שירותיו של יועץ פנסיה בעל רישיון , אך להודיע לו מראש שלא תסגרו דרכו.
הוא לא יעשה את זה בחינם, אך כך תדעו שניטרלתם את האינטרס הזר.
אפשרות שנייה היא פשוט לעשות סקר שוק עצמאי, ואז להגיע לסוכן הפנסיה במקום העבודה עם החלטה חלוטה – והוא יהיה מחוייב לצרף אתכם לקרן הפנסיה/השתלמות העדיפה עליכם. זכרו – על פי החוק, רק אתם מחליטים היכן יושקעו הכספים הפנסיוניים שלכם! שנסו מותניים, צאו לסקר שוק – ומצאו את הקרן הטובה ביותר עבורכם.
בלי קשר, ואולי קצת עם קשר: עדכון קטן לכל מי שנרשם לקבוצת הרכישה – לא תאמינו, אך בית ההשקעות שאליו הגיעו ההסכמות על מי ניהול 0.4%, חזר בו.
אנחנו ממשיכים בבירור עם שני בתי השקעות אחרים. מי שמוביל את זה הוא קורא שהעדיף להשאר אנונימי (מבין אותו, זה כאב ראש). והתוצאה כרגע אינה מובטחת. בכל מקרה – נעדכן. מי שיש לו/לה אופציה טובה ללכת עליה – אל תחכו. מקסימום, תמיד אפשר בעתיד לנייד. זה רק מוכיח לנו שוב שאין לאף אחד אינטרס שתשקיעו במוצרים מחקי מדד. לאף אחד – חוץ מלמשקיע עצמו (: המלצת ספר החודש! טוב, זו יותר המלצת סופר מאשר המלצת ספר.
חיים שפירא הוא מתמטיקאי מומחה לתורת המשחקים, אך מוכר בעיקר כאיש עם תבונת חיים עמוקה וכמספר סיפורים מצויין.
הייתי במספר הרצאות שלו, והיכולת שלו לחבר עולמות של מתמטיקה, פילוסופיה, והחיים עצמם – מרתקת ופשוטה להכאיב.
כתיבתו כתזזיתית ולא אשפוט את מי שראשו יסתחרר, אבל כלל האצבע שלי הוא – גם אם אינך מבין לגמרי את הפואנטה שלו, חכה. זה מגיע.
בספר “אני חושב משמע אני טועה” הוא מדבר על תורת המשחקים שפוגשת את כולנו בחיי היומיום – אם נרצה בזה ואם לא. הוא מדבר על משא ומתן, נישואין, מיסים ואפילו על שיטות לנצח את הקזינו (אני סקפטי… אבל הוא הסופר). מילות סיום לשנת 2021, ולמה אני לא חוגג אותה: שנת 2021 נפתחה בבשורת חיסונים שנחתו בישראל בתחושה מעורבת של ניצחון וחשש. כשאשתי ואני קיבלנו את ההזדמנות ללכת להתחסן – עשינו זאת מיד, אפילו כשקונספירטורים לחשו באוזנינו “חבל, רק התחתנתם, אתם בטח רוצים עוד להביא ילדים.”
השאלה האם להתחסן או לא היא שאלה של ניהול סיכונים. הרי ברור שהאפשרות הטובה ביותר היא לא לחלות ולא להתחסן – אבל כשהאפשרויות העומדות לפניי היא לחלות או להתחסן – בחרתי לעשות את מה שאני עושה גם בשאלות הקשורות בעתידי הפיננסי – והוא להסתמך על שני גורמים:
1) היסטוריה
2) סטטיסטיקה
לשמחתי, המדע עמד בעדנו גם בנושא האפידימיולוגי כמו בנושא הפיננסי. אבא שלי, חולה בסיכון גבוה מאוד, ניצל מטלפיה של המגיפה בזכות המדע המפוכח, תיק ההשקעות שלי ממשיך לצמוח בזכות המדע המפוכח, ותראו מה זה, לא ייאמן, אשתי בחודש תשיעי. בפעם הבאה שאכתוב לכם אהיה אדם עם הרבה פחות זמן ממה שאני היום. בשנת 2021 ילדתי בעצמי את הספר “השקעות לעצלנים”. שנת 2021 הוכיחה לי (שוב) שדרכי נכונה ודירבנה אותי להמשיך לפתח עוד ועוד מהתוכן שלי, שעזר למאות אנשים לפתוח את תיק ההשקעות הראשון שלהם. יש לי תוכניות גדולות לשנת 2022 🙂