דף הבית » בלוג לעצלנים » הלוואה לצורך השקעה
מנהל השיווק של השקעות לעצלנים ביום 🦥
שחקן כדוריד בלילה 🤾🏻♂️
ואחד מתחביביי הוא לחקור ולהסביר סוגיות פיננסיות 📈
אם שוק ההון עושה תשואה ממוצעת של 10% בשנה, למה לא למנף?
מינוף זה אומר בגדול לקחת הלוואה על בסיס נכס או הון עצמי במטרה להגדיל את ההון בהשקעות שלנו ולמקסם את הרווחים.
נשמע טוב לא? בואו נבין את ההשלכות והסיכונים.
במכשירי גמל כמו קופת גמל להשקעה, קרן השתלמות, פוליסת חיסכון וכו’ יש תנאים טובים להלוואות כנגד הקופה ולכן אני אדבר רק עליהן.
הבעיות מתחילות כשמשקיעים מסתכלים רק על צד אחד של המטבע – התשואה, ושוכחים את הצד השני של המטבע – הסיכון.
בואו נדבר על שתי בעיות מרכזיות:
סיכוי להפסיד את כל ההון העצמי
המחשבה שעומדת מאחורי המינוף היא מאוד פשוטה, אם לאורך זמן התשואה היא חיובית למה לא למנף? הרי אם יש לי קופת גמל להשקעה עם צבירה של 100,000₪ ואקח 80% הלוואה כנגד הקופה ואשקיע אותם בשוק ההון, פוטנציאלית אני יכול לעשות תשואה של 15%~(פחות הריבית על ההלוואה) לעומת מסלול מחקה מדד ללא מינוף שיעשה 10%~.
זה עובד ככה – על קופת גמל להשקעה עם צבירה של 100,000₪ אפשר לקחת 80,000₪ הלוואה כנגד הקופה ולהשקיע אותם בשוק ההון (10%~).
בנוסף, תשואה של 5%~ על אותם 100,000₪ בקופת הגמל להשקעה (למה גם לא גם 10%? אסביר בהמשך).
עד עכשיו נשמע מדהים ופשוט, אבל!
אחת הבעיות היא שלא תמיד הכול עובד לפי “הספר”.
תשואה ממוצעת היא תשואה ממוצעת ומשברים תמיד היו ותמיד יהיו!
במצב של הלוואה כנגד הקופה, משברים יכולים למחוק את כל ההון העצמי. נמשיך עם אותה דוגמא:
נגיד ויש לי קופת גמל להשקעה שנמצאת במסלול סולידי כלשהו (חשופה ל-50% מניות). וההון הצבור שם הוא 100,000₪, החלטתי לקחת הלוואה כנגד הקופה (80% מההון הצבור) ולהשקיע אותו בשוק ההון.
זה אומר שבקופה נשארו אותם 100,000₪ אבל רק 20,000₪ הם ההון העצמי האמיתי שלי.
נמשיך, נניח ובאותה שנה התחיל משבר, בואו נקרא לו משבר הפודלים כרותי הרגל 🐩 והשוק ירד ב-40% (כמו במשבר הקורונה).
צריך להבין שהתשואה היא על כל הסכום הצבור (100,000₪) לכן במקרה כזה קופת הגמל להשקעה שלי תרד ל-80,000₪ כי היא חשופה רק ל-50% מניות. וככה בעצם הפסדתי 20,000₪ שהם כל ההון העצמי האמיתי שלי.
הלוואי שזה היה נגמר פה אבל הברוך ממשיך.
בכל חוזה הלוואה יש סעיף שנקרא פדיון כפוי (כמו Margin call) והוא בעצם אומר שלבית ההשקעות יש זכות מלאה לדרוש להחזיר את ההלוואה מהכיס הפרטי של המשקיע!
מה זה אומר?
הפסדתי כבר את כל ההון העצמי האמיתי שלי, מרגע זה אם הירידות ממשיכות אני עשוי לקבל שיחה מבית ההשקעות (הם לרוב לא יחכו שכל ההון העצמי יימחק) להתחיל להזרים כספים בשביל לסגור את ההלוואה וזה אפילו יכול להגיע להוצאה לפועל!
הפסד פוטנציאלי
בהלוואות יש בטוחה – נכס שמגבה את ההלוואה. מדובר בנכס שהמלווה (בית השקעות או בנק) יכול לממש במידה והלווה לא עומד בתשלומי ההלוואה.
במשכנתא הבטוחה היא הדירה. בהלוואות כנגד הקופה, הבטוחה היא ההון הצבור בקופה/קרן.
משהו שרוב המשקיעים לא יודעים – אם תיקחו הלוואה באחוז גבוה מההון שצברתם (בדר”כ מעל ל-50%), בית ההשקעות לא רוצה שהבטוחה שלו תהיה בסיכון גבוה לכן הוא ינעל לכם את המסלולים המניתיים (כולל מסלול מחקה מדד). במקרה הזה מאבדים תשואה פוטנציאלית של 4-5% בשנה לפחות! אם מוסיפים את זה לתנאי ההלוואה זה מוריד מבחינתי מכדאיות העסקה.
* עוד דבר שמוריד מכדאיות העסקה הן הריביות הגבוהות. בימינו הריביות על ההלוואות גבוהות מאוד, הדלתא שהיא המרווח בין הריבית על ההלוואה לתשואה הפוטנציאלית בשוק ההון, תהיה מאוד קטנה ותוריד משמעותית את כדאיות העסקה.
דעתי בלבד
ניהול סיכונים הוא חלק בלתי נפרד מהשקעות וכל משקיע חייב להסתכל על שני צידי המטבע.
בשביל סיכון כזה גדול, בו אפשר לאבד את כל ההון עצמי, אני חושב שהרווח הפוטנציאלי צריך להיות מאוד גדול ולא להסתכם באחוזים בודדים (תשואת שוק ההון פחות הריבית על ההלוואה). דרך אגב, זה נכון גם לעוד סוגים של השקעות.
מינוף בהחלט מאפשר למקסם רווחים אבל לדעתי זה לא מתאים למי שאין ניסיון ו/או למי שאין יכולת תזרימית גבוהה שתאפשר לו לצאת מה”בור” שהוא עלול להיכנס אליו.
באופן אישי אני לעולם לא אקח הלוואה לצורך השקעה בשוק ההון, את ניהול הסיכונים שלי זה לא עובר.