אינטראקטיב או בית השקעות ישראלי?

נמרוד פואה
נמרוד פואה

מהנדס תוכנה ביום, גייק פיננסי בלילה. רואה חשבון לשעבר עם ניסון בניהול סיכונים פיננסיים עבור גופי ענק בשוק הישראלי (בנקים, חברות כרטיסי אשראי וחברות ביטוח). אבא לשלושה משקיעים מגיל 0.

האם יותר משתלם לפתוח חשבון מסחר בברוקר זר?

תוכן עניינים

הקדמה

הרבה פעמים שואלים אותי על האפשרות לפתיחת חשבון מסחר עצמאי דרך ברוקר זר.
אז חשבתי שנכון וכדאי להעמיד את הדברים על דיוקם.
לחשבון מסחר עצמאי בברוקר זר יש יתרונות מסוימים, אבל עבור המשקיע הישראלי הממוצע, זו לאו דווקא הבחירה האופטימלית.
האפשרות הכי פשוטה ונגישה מבחינת ברוקרים זרים עבור ישראלים היא ברוקר אמריקאי שנקרא אינטראקטיב ברוקרס (Interactive Brokers) ולכן ההשוואה בפוסט הזה תתייחס אליו (מבטיח הערה בסוף לגבי ברוקרים זרים אחרים ולמה הם פחות רלוונטיים).

בואו ניגש להשוואה…

יתרונות של ברוקר זר לעומת ברוקר ישראלי

1. מגוון קרנות ובורסות – אפשרות להשקיע במגוון הכי גדול של קרנות סל איריות שנסחרות בכל מיני בורסות (בת’כלס המגוון הכי גדול הוא בבורסה של לונדון). ומצד שני, המגוון של קרנות איריות שנסחרות בישראל הוא די מספיק עבור 99% מהמשקיעים.
2. אבטחת מידע – מערכת המסחר של בתי ההשקעות הישראלים, הספארק, היא מערכת יחסית מיושנת (שאגב, אמורה להתחלף ביותר מבית השקעות אחד בחודשים הקרובים) ועל כן היא לוקה בכל מה שקשור לאבטחת מידע. באינטראקטיב ברוקרס יש אבטחת מידע ברמה גבוהה יותר כלל אימות דו-שלבי.
3. ביטוח של SIPC על חלק מהחשבון – מכיוון שמדובר בברוקר אמריקאי הכספים שמוחזקים דרכו מבוטחים עד סכום של חצי מיליון דולר (עם תקרת מזומן של רבע מיליון דולר) ע”י גוף ממשלתי שהוקם מכוח החוק בארה”ב.
4. אחזקה של ההון מחוץ לישראל – הטענה הרווחת היא גידור מפני מצבי קיצון ומשברים מקומיים. מצד שני, כשאתם משקיעים בקרנות סל איריות, אתם בכל מקרה מחזיקים נכסים שאינם נמצאים פיזית בישראל.
5. ביצוע מכירה בשיטה שונה מ-FIFO – בברוקרים ישראלים המכירה היא תמיד בשיטת FIFO (ראשון שנקנה הוא הראשון שנמכר) ואילו בברוקר זר ניתן לבחור את סדר המכירה בצורה כזו שמאפשרת חיסכון (זמני***) במס.

החסרונות של ברוקר זר לעומת ברוקר ישראלי

1. עלות השקעה – אפילו בברוקר יחסית זול כמו אינטראקטיב ברוקרס, עמלות המינימום החודשיות שתשלמו על רכישה חודשית של קרנות סל מחקות מדדים היא 6$ (בערך 22 ש”ח) – 2$ עמלת מינימום להמרת שקלים לדולרים (מאוד זול אבל עדין יותר יקר מ-0 כשאתם קונים קרנות איריות בשקלים) ועוד 4$ עמלת מינימום לקנייה בבורסה של לונדון (מאוד דומה בבורסות אירופאיות אחרות).
בברוקר ישראלי לעומת זאת תשלמו בין 0.07% ל-0.09% מסכום העסקה עם מינימום של בין 2 ל-5 ש”ח. כדי להגיע ל-22 ש”ח בעמלת קנייה, צריך לרכוש בסכום שגדול מ-27,500 ש”ח בכל פעם (מה שרוב המשקיעים בקבוצה לא עושים).
2. דיווח עצמאי לרשות המיסים – ישנם מצבים מסוימים שבהם כבעלי חשבון מסחר עצמאי בברוקר זר אתם נדרשם בדיווחים ותשלומים שונים למס הכנסה.
קבלת דיבידנדים, קבלת ריבית (בין אם על אג”ח ובין אם על יתרת מזומן בחשבון), חשבון עם שווי של מעל בערך 1.9 מש”ח הם מצבים שמחייבים אתכם בהגשת דוח שנתי לרשות המיסים אם מדובר בחשבון מסחר בברוקר זר.
ביצוע פעולת מכירה מחייב בנוסף (מעבר לדוח השנתי כמובן) גם דיווח בטופס פיזי למשרדי מס הכנסה (אלא אם יש לכם מייצג) ותשלום מס (אם נוצר רווח הון ריאלי כתוצאה מהמכירה) תוך 30 ימים מביצוע המכירה. כל מכירה מצריכה דיווח נפרד. בנוסף, צריך לדווח פעמיים בשנה (עד סוף ינואר ועד סוף יולי) על כל המכירות שבוצעו בחציון.
בחשבון מסחר בברוקר ישראלי אין שום צורך לדווח ו/או לשלם עצמאית לרשות המיסים, הברוקר מטפל בזה בשבילכם באופן אוטומטי (המצב היחידי שבו תוכלו להגיש דוח שנתי, הוא אם תרצו להעביר הפסדי הון בין שנים כדי לשמור על האפשרות לקזז אותם בעתיד).

שורה תחתונה

מספר היתרונות של ברוקר זר הוא אכן גדול יותר, אבל שימו לב שלא הכמות היא מה שקובע אלא האיכות.
החסרונות של ברוקר זר הם מעט אבל כל אחד מהם הוא משמעותי.
לכן, עבור רוב מוחלט של המשקיעים הפאסיביים הישראלים, ברוקר ישראלי הוא אפשרות זולה ופשוטה יותר.
לגב עניין אבטחת המידע, שיכול להיות מאוד קריטי למשקיעים מסוימים- הבשורה האופטימית היא שרוב בתי ההשקעות הישראלים אמורים להחליף ממש בקרוב את מערכת המסחר במערכת חדשה יותר עם אבטחת מידע ברמה יותר גבוהה.

הערות אחרונות

1. התייחסתי בעיקר למי שאינם אזרחים אמריקאים – מי שמחזיק באזרחות אמריקאית יכול למעשה להשקיע רק בקרנות אמריקאיות שנסחרות כמעט ורק בארה”ב, עבור סוג כזה של השקעה לאינטראקטיב יש גם יתרון בנושא העלות (עמלות) לעומת ברוקר ישראלי אבל גם חיסרון (עלות דיווח שנתי לרשות המיסים).
2. ישנו מתווך של אינטראקטיב ברוקרס בשם “אינטראקטיב ישראל”– לא מדובר בסניף הישראלי של אינטראקטיב אלא בחברה קפריסאית (MEXEM LTD) שהיא משווקת של אינטראקטיב. כשאתם פתוחים חשבון דרכם, הם בעצם פותחים עבורכם חשבון באינטראקטיב ברוקרס שבו הם מוגדרים כ”יועצים”. ההגדרה הזו מאפשרת להם לגבות מכם עמלות גבוהות יותר מאשר העמלות של אינטראקטיב (ההפרש הולך למתווך) ובתמורה הם מספקים שירות לקוחות וחדר מסחר בעברית.
אם שמתם לב, לא נגעתי בנושא שירות הלקוחות בהשוואה, מכיוון שבעיני זה שיקול שולי. במצב הדברים הרגיל אין באמת צרוך להתעסק עם שירות לקוחות ורמת שירות הלקוחות היא סבירה בכל האפשרויות.
3. מבין הברוקרים הזרים, אינטראקטיב ברוקרס היא האפשרות העדיפה מכיוון שיש להם חשבון בנק ישראלי שמאפשר העברה של שקלים לחשבון המסחר והמרה זולה. בברוקרים זרים אחרים אם תרצו להעביר כסף לחשבון, תצטרכו לשלם עמלות גבוהות מאוד על המרת מט”ח בחשבון הבנק + עמלות גבוהות על העברת מט”ח בינלאומית.

ההטבות שלנו

לקבלת ההטבות של קהילת ״השקעות לעצלנים״, בחרו בית השקעות והשאירו פרטים👇🏼
אהבתם? שתפו.
השיעור שהייתם צריכים ללמוד לפני עשור. בחינם!

בתחושת שליחות גדולה וללא עלות, תקבלו את השיעור על כסף שהייתם צריכים ללמוד לפני עשור.

בעוד עשור מהיום תרגישו ברי מזל שהאזנתם לו היום. כי בהשקעות פאסיביות, זמן הוא הכלי החזק ביותר. כל מה שצריך – זה מעט ידע בסיסי.

הירשמו פה לשיעור, מה אכפת לכם זה בחינם 👇

אולי גם אלו
יכולים לעניין אותך...
רוצים להשאר מעודכנים?
הצטרפו לניוזלטר שלנו!

השאירו פרטים ונדאג לעדכן אתכם כשעולה תוכן חדש.

*אל תדאגו אנחנו לא אוהבים לחפור 😉

רוצים להשאר מעודכנים?
הצטרפו לניוזלטר שלנו!

השאירו פרטים ונדאג לעדכן אתכם כשעולה תוכן חדש.

*אל תדאגו אנחנו לא אוהבים לחפור 😉