מינוף השקעות (או: “השקעות לטמעים”)

תמיר מנדובסקי
תמיר מנדובסקי

מחבר הספר "השקעות לעצלנים", יזם ומשקיע בנדל"ן ובשוק ההון. בעלים של חברת "אסיף השקעות". מתופף בהפסקה (אך מיד אשוב).

“להשקיע זה שווה! אז למה שלא נמנף את ההשקעה, ונקבל תשואות גבוהות יותר?!”

תוכן עניינים

מה זה מינוף?

כשאנחנו לוקחים הלוואה בשביל להשקיע – אנחנו בעצם ממנפים את ההלוואה.
הדוגמה הנפוצה ביותר למינוף השקעה היא כשאנו נוטלים משכנתא. אתן לכם דוגמה נפוצה במיוחד למינוף עסקת נדל”ן, ולאחריה אשליך את הדוגמה על שוק ההון:
תרצה ויוני’לה (שמות של דתיים) התחתנו בשעה טובה וביקשו מאמא ואבא לעזור להם לקנות דירה. אמא ואבא התבאסו, כי הם בנו על טיול יציאה לפנסיה בהוואי – ועקב בקשת הזוג הם ייאלצו להסתפק בשבוע בכרתים.
על כל פנים, תרצה ויוני’לה קיבלו מההורים 300,000 ש”ח במתנה, וחסכו בעצמם עוד 150,000 ש”ח. כלומר- ההון העצמי שלהם עומד על 450,000 ש”ח, שזה נהדר! אבל זה לא מספיק לדירה נורמלית בישראל!

רגע לפני שהתייאשו, מצאה תרצה כד נירוסטה קטן ושפשפה אותו – מתוכו בקע נציג הבנק למשכנתאות והכריז:

“שניכם עבדתם קשה השנה, ולכן תוכלו לקחת 70% משכנתא על כל דירת מגורים אותה תבחרו!”

יוני’לה ניסה לחשב באמצעות אצבעות כף ידו, תרצה שלפה מחשבון, אבל הג’יני-משכנתאות אמר:

“אחסוך לכם את החישוב. אם 450,000 ש”ח זה ה-30% הנותרים, אז אתם יכולים לקחת 1,150,000 ש”ח נוספים במשכנתא – שהם 70%. יאללה, התחילו לחפש דירה במיליון וחצי שקל, להתראות!”

אמר, והתפוגג 💨

עכשיו נקפוץ קדימה בזמן:

1. תרצה ויוני’לה מצאו דירה להשקעה: 3.5 חדרים בקרית-גת, במיליון וחצי ש”ח.
2. הם רכשו את הדירה בעזרת 70% משכנתא.
3. הם מצאו שוכרים וסיכמו על שכר דירה בגובה 4,000 ש”ח בחודש (3.2% תשואה שנתית) שזה בדיוק החזר תשלום המשכנתא שלהם.

יופי טופי! הכל היה דבש ונופת צופים במשך שלוש שנים, עד שיוני’לה הודיע לתרצה שהוא בעצם חי בשקר! ושהוא כבר תקופה מאוהב… בנפתלי מהחדר כושר! 😦🏳️‍🌈

תרצה הוכתה בתדהמה. רק לפני יומיים גמלה בליבה ההחלטה לבשר ליוני’לה שהיא כבר שנתיים לא הולכת לעבודה – אלא מבלה עם ארמנדו, איל נדל”ן מקוסובו, שפתח לא מזמן את האכסניה הראשונה באור-יהודה.

לאחר שהשניים לחצו ידיים והחליטו על פירוק החבילה, תרצה ויוני’לה מכרו את הדירה תמורת סכום נאה: 1,615,000 ש”ח (שמגלמים עלייה שנתית של 2.5% בערך הדירה).
אחרי שהחזירו את הלוואתם לבנק המשכנתאות במשך שלוש שנים תמימות, היו הם חייבים באותה העת לבנק סכום נמוך מזה שלוו: 1,040,359 ש”ח.
אחרי שהחזירו את תשלומי המשכנתא, נותרו בידי בני הזוג לשעבר – 575,000 ש”ח.

במילים אחרות – הלשעברים שלנו נהנו מתשואה יפה על הנכס של 28% במשך שלוש שנים – יותר מ-9% בשנה!

כיצד זה יכול להיות?
בואו נראה:
בני הזוג קיבלו 3.2% תשואה משכר דירה, ועוד 2.5% תשואה מעליית ערך הנכס.
סה”כ 5.7% בשנה. אממה – התשואה היא לא רק על הכסף שהיה להם, אלא גם על הכסף שהם לוו מהבנק (כסף שלוויתם = כסף מהעתיד שלכם, אותו תצטרכו להחזיר).

זה הקסם במינוף!

המחשבה המושחתת שנרקמת בלב הקוראים היעילים תהיה: “אם המינוף ניפח את התשואה על הדירה בקרית גת – מה הוא יעולל לתשואת שוק המניות?”
במילים אחרות – אם אני מאמין ששוק המניות יצמח, מדוע שלא אקח הלוואה, ואשקיע אותה, וכך אהנה מתשואות לא רק על השקעתי אלא גם על השקעה של כסף שאין לי
גאוני!
כל כך גאוני שכבר חשבו על זה!

קרנות סל ממונפות

קרנות סל ממונפות עושות את זה בדיוק. כשמשקיעים בקרן סל ממונפת שקל אחד, משמעות הדבר היא כאילו לוויתם שקל מהבנק, והשקעתם 2 ש”ח בשוק.

קרן הסל SSO של חברת ProShares עושה בדיוק את הדבר הזה. במשבר 2008 כשמדד ה-S&P 500 ירד במחצית מערכו, הקרן הזו צללה ב-82%. מצד שני, מאז ה-20 במרץ 2020 (שיא משבר הקורונה), הקרן צמחה פי 2 מהמדד (272%).
נשמע כמו חלום?
ובכן, פה מגיע הטוויסט 🌀
הרגולטור דואג להזהיר את הציבור חדשות לבקרים מקרנות ממונפות על כל סוגיהן מכיוון שמדובר במכשיר עקיבה מלאכותי, שיוצר אנומליות בעקיבה, וגרוע מכך – חושף את המשקיעים לסיכון אמיתי של אובדן מלוא סכום ההשקעה.
דוגמה אקטואלית: קרן הסל OILU הייתה קרן סל הממונפת פי 3 על חברות הנפט. בשיא משבר הקורונה חברות הנפט ספגו ירידות משמעותיות, ומשקיעים רבים (אני מכיר אישית כמה!) ראו בהשקעה בקרן הזו פוטנציאל התעשרות.

זה היה נכון, בתיאוריה. כי אם מדד חברות הנפט היה חוזר לעצמו, היה מדובר בתשואה של מאות אחוזים. אבל זה לא מה שקרה. המדד ירד, וירד, וירד. ערך הקרן צלל מ-65$ ליחידה, לסנטים בודדים… עד שנמחק לחלוטין.

כשאנו לוקחים הלוואה מהבנק, אנחנו בעצם לוקחים הלוואה מהעתיד שלנו – כי נהיה חייבים להחזירה. אם לקחנו הלוואה של 100,000 ש”ח להשקעה במדד, הוספנו 100,000 ש”ח משל עצמינו – ולאחר מכן המדד ירד ב-50%: זה מביא אותנו למצב בו התיק שלנו שווה בדיוק את הסכום אותו אנחנו חייבים לבנק.
במילים אחרות קוראים לזה: אובדן מלוא סכום ההשקעה.

אני אישית מעולם לא מינפתי השקעה בשוק ההון, אני לא מאמין בזה, בוודאי שלא ממליץ על זה – ולמעשה מזהיר מזה. השקעה בשוק ההון היא כלי ולא המטרה. תשואות גבוהות הן כלי ולא המטרה. כסף הוא כלי – ולא המטרה. המטרה: אושר, נחת ורוגע בחיים. ואת זה עושים על ידי השקעה אחראית ומתוכננת לאורך שנים רבות.

וואו! יצא לי ארוך הפעם.

אהבתם? שתפו.
השיעור שהייתם צריכים ללמוד לפני עשור. בחינם!

בתחושת שליחות גדולה וללא עלות, תקבלו את השיעור על כסף שהייתם צריכים ללמוד לפני עשור.

בעוד עשור מהיום תרגישו ברי מזל שהאזנתם לו היום. כי בהשקעות פאסיביות, זמן הוא הכלי החזק ביותר. כל מה שצריך – זה מעט ידע בסיסי.

הירשמו פה לשיעור, מה אכפת לכם זה בחינם 👇

אולי גם אלו
יכולים לעניין אותך...
רוצים להשאר מעודכנים?
הצטרפו לניוזלטר שלנו!

השאירו פרטים ונדאג לעדכן אתכם כשעולה תוכן חדש.

*אל תדאגו אנחנו לא אוהבים לחפור 😉

רוצים להשאר מעודכנים?
הצטרפו לניוזלטר שלנו!

השאירו פרטים ונדאג לעדכן אתכם כשעולה תוכן חדש.

*אל תדאגו אנחנו לא אוהבים לחפור 😉